Saturday, January 14, 2012

Surabaya in my birthday @ Virus BLUE FANTASY

Assalamualaikum..dan salam sejahtera..

korang pernah tak tiba-tiba masa nak log on komputer..ada kuar tulisan seperti di atas?  Aku dah lama guna komputer..baru kini aku kena virus ni..ingatkan mesej pe..

mula-mula buat tak tau je..tapi rupanya virus ni suka main sorok-sorokkan file..dah le tu..cepat je merebak dalam komputer..
cari punya cari penyelesaiannya dalam internet..rupanya virus tahun 2007 punya..lama dah..budak-budak kat indo dah kena..jadi minta ar tolong diorang untuk mengatasi masalah ni...Alhamdulliah..dapat juga aku selesaikan

Nama virus ni 8lu3f4nt45y atau sebutannya BLUE FANTASY..

 Mula-mula, korang matikan dulu SYSTEM RESTORE korang, caranya macam ni:

Right klik kat My Computer @ Computer > Properties > System Protection > Configure > turn off System Protection > beres..hehehe
Lepas tu..korang scan ar dengan antivirus korang.. AVG ke..AVIRA ke.. ape-apelah antivirus korang yang up-to-date..aku guna AVIRA..jadi aku terus je Delete je virus yang terdetect..untuk lebih terperinci..korang search pada komputer korang dan cari file *.scr...dan delete jew

Dah scan.. korang download software Currprocess kat SINI..selepas install..korang run software ni..kemudian matikan Adobe Online dan Adobe Update

Kemudian korang install script ni REPAIR BLUE FANTASY.. dah download..extract file..buka file dengan right klik dan INSTALL..

Kalau folder masih terHIDDEN lagi.. korang try buat macam ni..

Start > all programs > accesories > run > taip cmd > enter

Untuk drive C:
Korang taip cd.. > enter > taip lagi cd.. sampai dapat C:\>
Kemudian korang taip attrib -s -h /s /d atau kalau malas COPY n PASTE je..hehehe.. kemudian enter..tunggu sampai jadi C:\> semula..

Untuk drive D dan lain-lain..contohnya G, H
korang taip D: untuk drive D, G: untuk drive G dan lain-lain..dan enter.. tapi kena buat satu per satu dan korang akan dapat korang akan dapat D:/> 
korang taip je attrib -s -h /s /d dan enter.. selesai dah

1. attrib adalah singkatan dari attribute atau atiribut
2. s adalah System file attribute
3. h adalah Hidden file attribute
4. r adalah Read-only file attribute (bisa anda hilangkan pada script di atas )
5. /s adalah Processes matching files in the current folder and all subfolders
6. /d adalah Processes folders as well.

Thursday, January 12, 2012

Gila Komik Jepun @ Manga

Assalamualaikum.. dan salam sejahtera..

Mungkin ramai yang gemar membaca KOMIK terutama KOMIK dari JEPUN.. diorang gelar KOMIK diorang MANGA..bukan buah MANGGA.. M-A-N-G-A tau..hehehe

Suatu masa dulu..para pengemar MANGA tertumpu pada web ONEMANGA..tapi web ONEMANGA dah kena TUTUP..atas sebab-sebab tertentu..

Sekarang..aku selaku pengemar MANGA menyerang pula satu web yang iras-iras dengan ONEMANGA iaitu MANGA STREAM...

Dalam web MANGA STREAM ni banyak MANGA-MANGA yang POPULAR seperti ONE PIECE, NARUTO, BLEACH, dan banyak lagi..tapi semua dalam BAHASA ENGLISH le...

NARUTO
Korang boleh juga baca MANGA dengan HP korang..tapi kecik sikit lee.. kat MANGA STREAM MOBILE..

Dari baca MANGA..secara tidak langsung..BAHASA ENGLISH aku jadi mantap..sebab nak faham cerita..jadi aku kerap le baca kamus..hehehe

Tu jelah yang aku nak kongsi ngan korang.. walaupun aku minat ngan komik JEPUN..but aku tak pernah miss nak sokong KOMIK TEMPATAN juga..BARANGAN n KUARAN tempatan pun SETARAF dengan PRODAK luar juga..hehehe